Bild
Nästa artikel

PROV: Maxda MX-5

Mmm... Nya Mx-5

Med mer än 7000 sålda exemplar är Mazda Miata världens i särklass mest framgångsrika öppna tvåsitsiga bil. Nu lanseras den tredje, helt nya generationen. Har Mazda bevarat det enkla och roliga vi kommit att älska bilen för? Vi åkte ända till Hawaii för att finna svaret.

Hur slår man knut på sig själv? Ungefär så har väl utmaningen för Mazdas ingenjörer sett ut. Förväntningarna på nya MX-5, Miata, har varit minst sagt högt uppskruvade. Som alltid med en älskad bilmodell biter entusiasterna på naglarna av nervositet. Har den fortfarande samma karaktär? Är den nya bättre eller en blek kopia? Det har vi svaren på.

Först en kort historielektion. Miata presenterades på bilsalongen i Chicago 1989. Succén var omedelbar, 45 000 sålda bilar första året fördubblades till året därpå. Generation två presenterades på Tokyosalongen 1997. Miata fick ny inredning och ny kaross med bulligare former och fasta strålkastare. Framgångarna har fortsatt genom åren även om försäljningen globalt sedan har mattats sedan inledningen. I Europa har det dock varit tvärt om, har varit absolut starkast under de senaste sex åren.

Skälen till framgången är inte speciellt svåra att förstå. Mazda har erbjudit en enkel bil med lagom mycket motor och väghållning, perfekt balans och bakhjulsdrift. En bil alla förare kan ha roligt med i alla farter, samtidigt som det låga priset har gjort den tillgänglig för många.
När Mazda nu lanserar tredje generationen av Miata är man självklart mycket medveten om vad som har byggt framgången. Ändå har man tagit uppgiften på stort allvar och gjort sin hemläxa ordentligt.
Senast jag körde Miata var i februari, i snöblandat regn på sträckan Göteborg-Stockholm. Knappast idealiska förhållanden för att åka med taket nere men jag klädde på mig ordentligt och fällde suffletten i alla fall. Färden blev inte så obehaglig som man kan tänka sig utan gav mig snarare mycket varma minnen av Miata. Den är otroligt underhållande på snö…
När jag träffar nya Miata råder helt andra omständigheter och med de första intrycken i bagaget kan jag meddela att jag har goda nyheter.
Nya MX-5 är en modern evolution av Miata. Den kvicka, lätta och roliga karaktären är fortfarande den samma trots att bilen har blivit komfortablare, något större och mer påkostad. Enkelheten i gamla Miata var i sanningens namn ibland lite väl utpräglad. Stolarna hade gärna fått vara bekvämare och haft större skjutmån, kupén hade gärna fått vara lite rymligare, gången hade gärna fått vara lite mer komfortabel. Allt det är bättre på nya MX-5, utan att kompromissa med den lättfotade kvickheten.


Konceptet som har varit ledstjärna under utvecklingen av nya Miata är "Jinba Ittai". Det är hämtat från den japanska ritualen Yabusame där man rider och skjuter prick med båge. För att kunna träffa målet måste ryttare och häst vara som ett - Jinba Ittai. Enigheten mellan bil och förare utvecklades redan till den första generationen Miata och visst kan man förstå vad japanerna menar om man har kört en MX-5 förut. Utmaningen denna gång har varit att bevara konceptet men ändå göra en modern bil.
Miata har alltid varit associerad med att vara underhållande att köra. Ingenjörerna hos Mazda har varit mycket måna om att föra det vidare till tredje generationen. För att bättre förstå exakt vad som gör en rolig körupplevelse och vad som framkallar känslor hos föraren har man använt sig av något kallat Kansei engineering.

Denna går ut på att känslomässiga värden och hur produkten upplevs av användaren har större betydelse än traditionella ingenjörsvärden. Kansei fokuserar på hur föraren upplever bilen genom vidrörande, ljud, utseende och dofter. Man har låtit ett stort team av ingenjörer analysera konkurrenter och testmulor för att avgöra exakt vad som skapar positiva känslor - motorljud, styrrespons, balans, inredningsmaterial, etc. Resultatet av detta har sedan legat till grund för hur man har valt att bygga bilen och göra speciella inställningar.

Det viktigaste har varit att hålla nere vikten. I dag råder andra krav på komfort, säkerhet och miljömedvetenhet än tidigare. Allt detta adderar till en bils vikt och har stridit mot Mazdas vision om bil och förare som ett. Därför utgick man från en "gramstrategi" där varje gram hade betydelse. Till exempel gjorde man om backspegelns design och sparade på så vis 84 gram per sida. Genom att tillämpa denna strategi på varje del i bilen lyckades man både tillgodose moderna krav och hålla vikten låg - av yttersta vikt för att uppnå Jinba Ittai.

Karosstrukuren är nu 20 kg lättare, tack vare aluminiumkomponenter, medan tjänstevikten har ökat tio kg jämfört med gamla modellen på grund av säkerhetsdetaljer och mer utrustning. Nu finns sidokrockkuddar med två luftkammare monterade i stolarna och de ska skydda både bröstkorg och huvud vid sidokollision. Nytt i utrustningen är nyckellöst system och ett högtalarpaket från Bose utvecklat speciellt för Miata. Equalizerns inställningar ändras automatiskt beroende på om man kör med taket av eller på och till stereon finns inbyggd cd-växlare för sex skivor.

Exteriört har Miata vuxit marginellt på alla ledder, vilket också har lett till större utrymme i kupén. Nu finns sju centimeter mer utrymme i axelhöjd, fem centimeter extra för höfterna och fem centimeter längre skjutmån för stolen. Jag som är normallång har inga problem att hitta en behaglig sittposition. I förra modellen kunde det upplevas trångt till och med för mig. Mazda säger att förare ända upp till 186 centimeter ska hitta en bekväm körställning. Stolarna har förbättrats avsevärt och är nu bekvämare och ger bättre stöd för kroppen.
Interiören är helt ny och mer användarvänlig. Tidigare rådde total avsaknad av mugghållare, fack och avläggningsytor. Nu finns två mugghållare i mittkonsolen och en i vardera dörren. Under förarens instrumentpanel finns en mindre avläggningsyta och bakom stolarna finns fack på var sida samt ett mellan stolarna. Förr var det problem med var man som förare skulle göra av vänster armbåge, stödet i dörren var alltför obekvämt. Det är nu åtgärdat med ett ordentligt och vadderat stöd i dörrsidan - mycket tacksamt. Ytterligare en komfortdetalj är knapparna i ratten för radio och farthållare.

Kvaliteten på inredningen har stigit och allt ser snyggt och modernt ut. Vissa plastmaterial är dock ABS-hårda och känns tråkigt billiga när man tar i dem.
Suffletten är fortfarande manuell men fälls i ett Z vilket gör det lättare att dra upp den från förarplats. Infästningen sköts nu med ett enda centralt placerat handtag. Taket går att få i tyg eller vinyl. Med suffletten nere märks mindre turbulens i sittbrunnen än tidigare. Ett minimalt vindskydd sitter mellan störtbågarna men gör ingen märkbar skillnad.

Nya Miata är fortfarande en läckerbit att köra. Den har kvar samma kvicka reaktioner och utmärkta kommunikation med föraren. Man får omedelbart förtroende för bilen och det är lika lätt och roligt att balansera en sladd med gasen. Mazda har identifierat detta som en viktig del av bilen. Därför har man arbetat med att centralisera bilens massa, ge den låg tyngdpunkt och se till att viktfördelningen är 50/50. För att åstadkomma detta har motorn flyttats 135 millimeter längre bak i bilen, kylaren lutats bakåt och bensintanken flyttats elva centimeter längre fram och sänkts med tolv.
Åkkomforten har blivit bättre tack vare det nya chassit. Framvagnsupphängningen med dubbla triangellänkar kommer från Mazda RX-8, bak har man lämnat den gamla konstruktionen med triangellänkar till förmån för en ny multilänkbakaxel. De nya hjulupphängningarna tillåter större fjädringsrörelser och gör att Miatan nu rör sig mjukare och mer harmoniskt över ojämnheter.

Vridstyvheten har också blivit bättre. Användningen av höghållfasthetsstål har ökat vridstyvheten med 47 procent jämfört med gamla Miata. Det märks tydligt när man kör på dålig väg att karossen flexar mindre än tidigare.
Miata erbjuds med två olika motoralternativ: 1,8 liter och 126 hk eller 2,0 liter och 160 hk. Motorerna finns även i andra Mazdamodeller. Vid provkörningstillfället fanns bara möjlighet att köra stora motorn och den är faktiskt det enda som är en liten besvikelse med bilen. 160 hk räcker gott och väl för att ge den lilla bilen tillräcklig fart men motorkaraktären är alltför slätstruken för att vara rolig i Miata.

Den stora motorn kommer att finnas med antingen fem- eller sexväxlad låda. Den nya sexväxlade låda vi kör är väldigt tätstegad, helt avsiktligt för att maximera den sportiga körupplevelsen. Förr kännetecknades Miatas växellåda av att vara kortslagig, det räckte med att vicka på handleden. I den nya lådan har man valt att göra slagen något längre för att bättre stämma överens med bilens ökade komfort på övriga områden.
Priserna i Sverige är ännu inte klara. Bilen kommer hit först någon gång strax före årsskiftet. Enligt vad vi erfar kommer 1,8-litersversionen att kosta runt 200 000 kronor medan 2,0-versionen i hyggligt utrustat utförande förmodas hamna kring 250 000 kronor.
Nya Miata har behållit de grundläggande roliga egenskaperna samtidigt som den har vuxit till sig och blivit mer sofistikerad - Mazda har lyckats göra något väldigt bra ännu bättre. Priset är fortfarande rätt, så visst finns potentialen för en ny succé.
Taggar: Test/Prov

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.