Bild
Nästa artikel

Världens snabbaste buss!

Automobil, sportbusstidningen?

Toppfart 250 knyck i flygande holländare för 23 pendlare som har seriöst brådis.

Busspendla är inte riktigt Automobils grej men vi kanske får ändra oss. Vid tekniska universitetet i holländska Delft byggs just nu en riktig expressbuss för 23 resande: 250 km/h i toppfart!

Bussen blir 15 meter lång och drivs av litiumjon-batterier som ska räcka ca 20 mil. En "powerboost" får upp elmotorernas effekt i motsvarande 400 hk, tillräckligt för den ansenliga toppfarten.

Någon speciell rutt ska inte finnas. Passagerarna ska via sms eller mejl beställa sin tur och sedan ska bussens satellitnavigering avgöra bästa rutt.

"Det blir en revolution för allmänna transportmedel" säger gruppen bakom projektet på sin hemsida. "Enkelt, bekvämt och helt anpassat efter den resandes krav. Den resande kan arbeta bekvämt ombord och resan mellan olika städer kommer att gå extremt snabbt."

Bussens markfrigång kan justeras efter hastigheten, för bästa möjliga aerodynamik. Just nu är bygget inne på upploppet och om knappt fem år ska bussen introduceras i den holländska trafiken - om allt fortsätter enligt plan.

En stilla undran: hur går det med hastighetsgränserna?

Mer om världens snabbaste buss hittar du här!
www.superbusproject.com
Taggar: Nyheter
Världens snabbaste buss!
Världens snabbaste buss!
Världens snabbaste buss!
Världens snabbaste buss!

Kommentarer

#1
Primus
2010-03-31 22:31

Om vi skulle få sånna här i svea rike så skulle det inte finnas några ursäkter för försenade bussar!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.