Bild
Nästa artikel

Revenge Verde - Grön Hämnd!

Detroit 2010

0,2 liter miilen i en superbil med 400-hästars V8 som också är en elmotor? You bet! säger skaparna bakom Revenge Verde - Den Gröne Hämnaren.

Doug Pelmear och Peter Collorafi har tillsammans i det Ohio-baserade företaget HP2g utvecklat en motorteknik som, om den håller vad som lovades på Detroitsalongen, har sensationella egenskaper.

Ur en 4,8-liters Ford V8 ombyggd för etanoldrift och försedd med en unik elektrisk styrning för att åstadkomma variabel cylindervolym fås 400 hk - vilket inte är ovanligt - och en förbrukning på bara 0,2 liter milen - vilket låter som trolleri.

Hemligheten är att man av V8-motorn också gjort en "elmotor" inom samma skal och med i stort sett samma komponenter. Det är alltså inte två olika motorer som utgör hybriddriften, som i exempelvis Toyota Prius.
 
Den giftgröna, låga skapelsen med drag av såväl Lamborghini Miura som
Ford GT40 är försedd med en motorstyrningsteknik som stänger av
cylindrar som inte behövs. Det är i och för sig skåpmat - Cadillac hade
sin V8-6-4-motor redan i början av 1980-talet. Finessen med Pelmears uppfinning är att motorn dels kan gå på allt mellan en och åtta cylindrar, dels att de overksamma cylindrarna dras runt med hjälp av eldrift för att radikalt minska motorns inre friktion och därmed förbrukning.

"Elstyrningen" underlättar dels de för tillfället overksamma kolvarnas rörelser upp och ned, dels vevaxelns rotation. Vilken/vilka av cylindrarna/kolvarna som ska vara aktiva varieras också, för att undvika ojämnt slitage och oförbrända kolrester i motorn.

Doug Pelmear har under lång tid provat sin egenutvecklade teknik i en gammal Ford Mustang och påstås med den ha nått en snittförbrukning på över 110 miles per gallon - knappt 0,2 liter milen.

Revenge Verde är byggd på samma struktur som förra årets showbil i Detroit, GTM-R, och väger drygt 1 300 kg. Priset blir ca 200 000 dollar när produktionen i Ohio startar i höst - om allt går som lovades vid presspresentationen. År 2012 ska man dessutom erbjuda en fyrdörrars sedan som bara ska kosta 60 000 dollar.
Taggar: Nyheter
Revenge Verde - Grön Hämnd!
Revenge Verde - Grön Hämnd!
Revenge Verde - Grön Hämnd!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.