Bild
Nästa artikel

Nya Jaguar XJ avklädd

Provkörning

Med nya XJ släpper Jaguar greppet om allt gammalt bagage. Vi har provkört på vägarna runt Paris och mött en stark karaktär.

Den utgående Jaguar XJ kastade blickarna bakåt och såg ut som Jaguar gjorde förr. Det gör inte den nya. I stället är den nya Jaguar XJ en modig stöt mot det bästa från Tyskland och Italien.

Som tidigare bygger Jaguar XJ på en aluminiumstomme och numera består den till 50% av återvunnet material. Men formen är inte alls som förr utan sticker ut på vågat sätt. Art deco-linjerna gör sig ännu bättre i verkligheten än på bild och XJ ger ett slankt och ändå kraftfullt intryck.

Också interiören är vågad, med trä, läder och krom som används på ett sätt som känns nytt och oväntat. Parat med en ljudanläggning från Bowers & Wilkins är XJ-kabinen en plats att trivas på.

Både den nya dieselmotorn på 275 hästkrafter och den vassa kompressoråttan på 510 hästkrafter är silkeslena maskiner, men den senare får förstås större tänder när den används aggressivt.

Aluminiumkonstruktionen skänker lätthet och det gör bilen pigg i väguppträdandet på ett sätt som få i klassen kan matcha. Den fullständiga provkörningsrapporten som lägger alla fakta på bordet kan du läsa i Automobil 4.10 som kommer ut i butik den 13 april.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
ma.t.s.
2010-03-21 23:50

Var finns Jaguars DNA? Behöver inte vara retro, men det måste ju ändå vara något som anknyter till märket. En Mercedes, BMW eller Bentley är ju alltid just det. Det här skulle lika gärna vara en ny fet Ford Scorpio, eller nästa Buick

#1
Kjell Israelsson
2010-03-26 11:41

MA.T.S.
Hade jaguar utvecklat den gamala ytterligare, hade Du säkert skrivit :
Tänk att dom inte kan komma med något nytt.
Kolla in grillen på XJ6 ser.1. Ser Du någon likhet?
BRELL.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.