Bild
Nästa artikel

Dubbeldäckaren tillbaka 2012!

Routemaster returns

Om två år får Londons gatubild en ny designklassiker.

Okej, bussar är kanske inte Automobils grej men för ett tag sedan skrev vi här om världens snabbaste buss och nu skriver vi om världens kanske mest kända.

Dubbeldäckaren. Routemastern. Londonbussen.

Det röda Routemasteroriginalet togs ur trafik 2005 och Englands huvudstad har inte varit sig riktigt lik sedan dess, även om det fortfarande finns tvåvåningsbussar på gatorna - moderna skapelser från Scania inte minst.

Om två år är Routemaster här igen - eller där, i London - kanske vi ska säga. Borgmästare Boris Johnson var härom dagen med vid avtäckningen av den nya dubbeldäckaren och sken av stolthet:

"Den här ikonen för vår huvudstad är inte bara vacker, den har också ett grönt hjärta som slår under sina eleganta, svepande linjer. Jag förväntar mig att det kommer hundratals av dem till Londons gator och att andra städer på jorden kommer att bli alldeles utom sig av avund inför vårt fantastiska, röda emblem för 2000-talets London."

Något liknande var det länge sedan vi hörde om röda SL-bussar. Nya Routemaster får ljus inredning, med trappan upp synlig från utsidan tack vare den karaktäristiska fönsterparaden.  Bussen ska levereras av nordirländska Wrightbus och uppges vara 15 procent avgassnålare än dagens hybridbussar i London och hela 40 procent snålare än den gamla Routemaster.

Den klassiska möjligheten till "hop on, hop off" vid ena bakre hörnet
finns givetvis kvar, liksom den asymmetriska frontdesignen.

Vissa saker ändrar sig aldrig och tur är väl det.
 
Taggar: Nyheter
Dubbeldäckaren tillbaka 2012!
Dubbeldäckaren tillbaka 2012!
Dubbeldäckaren tillbaka 2012!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.