Bild
Nästa artikel

BMW Technik GmbH firar 25

Bildspecial

I tjugofem år har BMW Technik GmbH förutspått framtiden. Vi firar med att titta på vad de spottat ur sig under sin livstid.

Det allra första projektet från BMW Technik GmbH var BMW Z1, en futuristisk liten sportleksak som väckte så stort intresse att den senare gick i produktion. Efter den har en lång rad experimentfordon följt.

Samma år som BMW Z1-prototypen begick sin debut, 1985, gjordes också en coupéversion på samma modell. Så nu vet ni varifrån inspirationen till BMW Z3 Coupé kom - den kombiliknande "shooting brake"-taklinjen är densamma.

Efter den har en lång rad Z-modeller följt. Den tresitsiga Z13 hade svansmotor och förarplatsen i mitten. Z15, eller E1, visade redan 1993 hur en citybil ska se ut. Den helöppna Z18 från 2001 lämnade stadslivet och gav sig ut i terrängen. Samma år kom Z22 med teknik som fingeravtrycksscanner, head up-display och ett avancerat multimediainterface, det som senare skulle komma att bli iDrive.

Också BMW Z29 kom samma år och byggde på en monocoque i kolfiber. Visad för allmänheten först nu ser den i ärlighetens namn ganska hembyggd ut.

Se dem alla och några till i bildspelet ovan.

 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.